Георги Черкин свири Моцарт в „Концертмайсторите“

Георги Черкин свири Моцарт в „Концертмайсторите“

Оркестърът на Класик ФМ радио със заключителен концерт за сезона

Един от най-харесваните български класически музиканти, пианистът Георги Черкин ще бъде солист в последният концерт на Оркестъра на Класик ФМ радио за този сезон. Георги Черкин ще зарадва публиката с изпълнение на Концерт за пиано и оркестър №17 от Моцарт, който се изпълнява рядко и е нов за репертоара на пианиста. Събитието е на 7 юни от 19:30 в столичната зала „България“, като част от серията „Концертмайсторите“ в програмата на „Европейски музикален фестивал“. Диригент е Григор Паликаров, който тези дни се завърна от много успешно турне в Италия с Orchestra da Camera Fiorentina.
Наскоро пианистът Георги Черкин участва с голям успех в спектаклите на Американски балет за България III в Софийската опера. От м. март т.г. той вече живее в Германия, където работи като концертиращ пианист в Бад Харцбург.
Още една творба на Моцарт – увертюрата „Митридат, цар на Понт“ е включена в концерта на 7 юни. Тя се изпълнява изключително рядко на българския концертен подиум. Създадена е от 14-годишният Моцарт по време на неговото пътуване до Италия през 1770 г. Освен нея, Оркестърът на Класик ФМ радио ще изпълни също и Симфония №83 „Кокошката“ от Йозеф Хайдн. Симфонията е създадена по поръчка за изпълнение в Париж. Допълнителното й заглавие е поставено не от композитора, то идва от характерния мотив на втората тема от първата част, която напомня за кудкудякането на кокошка.
Серията „Концертмайсторите“ на Оркестъра на Класик ФМ радио бе създадена през 2002 г. След едногодишно прекъсване поради икономическата криза, цикълът бе възобновен през този сезон благодарение на подкрепата на Столичната програма „Култура“. Именно в „Концертмайсторите“ през май с огромен успех дебютира и 16-годишният цигулар от български произход Елин Колев.
„Европейски музикален фестивал“ 2013 е част от календара на Културните събития на Столичната община и се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата - 2019 г. Концертът на 7 юни е предпоследното събитие от фестивала. Форумът ще завърши на 13 юни с концерт на германското джаз трио SOLEA (Sofia Jazz Peak). Билети за концертите от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.
 „Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.