Григор Паликаров покорява Италия

Григор Паликаров покорява Италия

Ще дирижира на 7 юни в зала "България"

„Григор Паликаров на пулта на Камерния оркестър на Фиорентина”- под това заглавие сайтът на италианската област Флоренция информира почитателите на класическия звук за концертите на 26 и 27 май 2013г., дирижирани от българина. Музикалните прояви се проведоха в архитектурния комплекс Орсанмикеле, който включва църква и музей и през 14 век е бил център на гилдиите на Флоренция.
Маестро Паликаров застана пред флорентинските музиканти в рамките на 33-тия сезон на италианския оркестър, като демонстрира пред тях своя безупречен стил и впечатляващото си майсторство. Началото на концертите бе отредено за съвременния композитор Андреа Портера и неговата творба „Seven Points of Flight Or Fugue”. В програмата бе включен още Концерт за контрабас и оркестър в ла мажор от Доменико Драгонети. Определян като „Паганини на контрабаса”, венецианският композитор и интерпретатор е считан за един от най-големите виртуози на този инструмент за всички времена. Произведението бе поверено на младия контрабасист Андреа Ломбардо, който е бил солист на оркестрите Маджо Музикале Фиорентино, Академията Санта Чечилия и др., но се развива и в областта на джаза. С диригентския почерк на Григор Паликаров, творбата на Драгонети успя да спечели сърцата на ценителите на класическата музика. Концертните вечери завършиха с „Алегро за струнни” от Гаетано Доницети и „Симпъл симфони” от Бенджамин Бритън, като последното е изпълнявано от Оркестъра на Класик ФМ радио под палката на самия Паликаров.
Припомняме, че Камерният оркестър на Фиорентина е създаден през 1981г. от маестро Джузепе Ланцета, който през миналата година стана носител на Ордена за заслуги на италианската република, връчен от президента на страната Джорджо Неаполитано. Камерният оркестър на Фиорентина продължава своята активна концертна дейност през летния сезон. В следващите две прояви отново ще има българска следа- младият пианист Иван Дончев, който вече повече от 10 години работи в Рим ще участва в програма с музиката на Габриели, Моцарт и Росини, дирижирана от Пиеро Романо.
След своеобразния успех на диригента в Италия, който може да бъде само повод за гордост и ценно признание, Григор Паликаров отново ще се изяви на българска сцена. Той ще дирижира Оркестъра на Класик ФМ радио по време на концерта със солист Георги Черкин /пиано/ в рамките на Европейския музикален фестивал. Подробности и билети ще откриете ТУК.