Студенти от НМА представят премиера в Европейски музикален фестивал

Студенти от НМА представят премиера в Европейски музикален фестивал

„Сапаев“ квартет и Wind Art квинтет свирят заедно музика от Джордж Онслоу

В навечерието на 24 май, Денят на славянската писменост и култура „Европейски музикален фестивал“ представя камерен концерт с участието на студенти от Инструменталния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров”. На 21 май от 19:30 ч. в камерна зала „България“ ще се представят струнния квартет “Сапаев“ и ансамбълът от духови инструменти Wind Art квинтет с участието на контрабас и пиано. Младите инструменталисти свирят заедно за първи път и ще представят премиерни изпълнения на две почти непознати в България творби - Концертино от Леош Яначек и Нонет опус 77 от Джордж Онслоу. Онслоу е композитор от френско-английски произход, живял и творил през първата половина на 19 в. Той е автор на четири опери, четири симфонии, стотина камерни творби за най-различни състави, в това число и на тридесет и шест струнни квартета. На 21 май за първи път български музиканти ще изпълнят негово произведение у нас. Програмата се допълва и от забележителния с мащабната си форма от шест части Септет оп. 20 от Лудвиг ван Бетовен.
“Сапаев” квартет е съставен от младите музиканти Санджар Сапаев (цигулка), Иван Стайков (цигулка), Кристиан Сугарев (виола) и Кристин Пъшева (виолончело), които се обучават в класовете по камерна музика на проф. Ангел Станков и проф. Нанко Димитров. През своя първи сезон ансамбълът има вече концертни изяви в руския Културно-информационен център, рецитал в голямата зала на НМА "Проф. П. Владигеров", както и в Художествената галерия "Светлин Русев”, гр. Плевен. Квартетът участва в майсторския клас по камерна музика на проф. Мартин Валд (Австрия), член на Виенската филхармония. Духовият Квинтет „WindArt” – Мартин Павлов (флейта), Александра Иванова (обой), Фереч Акбаров (кларинет), Габриела Томова (валдхорна) и Петър Стоянов (фагот) е създаден през 2009 г. в класа по камерна музика на Росен Идеалов. Съставът участва в музикални събития в България, Австрия и Турция. През 2009 г. печели трета награда на Международния конкурс „Шуберт” (Русе), а през 2010 е отличен с първа награда на Международния конкурс за австрийска музика (София). „WindАrt” квинтет участва в майсторски класове в София, Русе и Семеринг (Австрия), реализира студийни записи в БНР и „Schoenberg Center” (Виена). Заедно с двата камерни състава в концерта ще участват още Виктория Кирилова (контрабас), студентка в класа на проф. д-р. Петя Бъговска и Гергана Несторова (пиано), носител на отличия от национални и международни конкурси във Франция, Румъния, Италия и България. Програмата се осъществява под ръководството на декана на Инструменталния факултет на НМА доц. д-р Георгита Бояджиева. „Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община. Фестивалът е част от Календара на културните събития на СО и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.
„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.
Билети за концертите от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.