Мачей Яницки: „Шопен провокира младите”

Мачей Яницки: „Шопен провокира младите”

На 17 май Людмил Ангелов ще свири Шопен

Един от 120-те автографа, оставени от Фредерик Шопен, вече се съхранява в музея във Варшава, посветен на неговото творчество. Това заяви в ексклузивно интервю за Класик ФМ радио Мачей Яницки- директорът на музея „Шопен”. Посетителите на този културен институт могат да надникнат в живота зад сцената на известния полски композитор. Музейната колекция съдържа ценни ръкописи, лични писма, както и последното пиано на Шопен. „Ние водим типична образователна дейност в музея, като всеки вид обучение е съпътствано от обучение в областта на изкуствата и музиката.”, посочи още Мачей Яницки. „След такъв курс голяма част от децата, посетили музея, решават да изучават музикални инструменти”, допълни той. Директорът на музея обясни, че стремежът е тези млади хора да изградят своята „осъзната чувствителност по отношение на музиката”.
Яницки коментира, че полските радиостанции за класическа музика се ползват с огромна популярност и засилен интерес от страна на аудиторията. Същевременно, информиран за „Каузата Класик ФМ”, той пожела на екипа на радиото ни в битката за индивидуална радиочестота „да бъдете много издръжливи, защото съм убеден, че тя има смисъл”. Пълният запис от интервюто, което Мачей Яницки даде за „Сутрешно кафе с Геми” можете да откриете под снимката, а преводът е на Сандра Топалска от Посолството на Полша в България.
Припомняме ви, че музиката на Шопен, както и на други полски композитори, присъства в програмата на клавирния рецитал на Людмил Ангелов. Концертът ще се състои на 17 май в зала „България” от 19.30ч. Повече информация и билети ще откриете ТУК