Людмил Ангелов свири Шопен и още непознати у нас полски автори в Европейския музикален фестивал

Людмил Ангелов свири Шопен и още непознати у нас полски автори в Европейския музикален фестивал

Пианистът представя премиерно за България пиеси от Годовски, Зарембски, Шимановски и Мошковски. Чуйте интервюто ни с Людмил Ангелов

Едно от следващите интересни събития в „Европейски музикален фестивал“ е клавирният рецитал на забележителния български пианист Людмил Ангелов. Той ще представи програма от произведения на полски композитори на 17 май в зала „България“ от 19:30 ч. Концертът се организира със съдействието на Полския институт в София и Нов български университет, където Ангелов е почетен професор по пиано. Сред авторите в програмата изпъква името на великия клавирен майстор на Полша - Фрeдерик Шопен. От неговото творчество Ангелов е избрал за концерта си Прелюд оп. 45, Полонез оп. 53 и 4 Мазурки, посмъртен опус. Друг интересен автор от програмата е Леополд Годовски, който също принадлежи към колосите на пианото в полската музика. Людмил Ангелов ще представи за първи път в България 8 негови етюда, писани по етюдите на Шопен.
Истинско откритие за пианиста е музиката на Юлиус Зарембски, до която той се докосва благодарение на контактите си с Полша, където преди 3 години Ангелов беше част от журито на конкурса „Шопен“. Зарембски е пианист и композитор, който живее през втората половина на 19 в., а в програмата ще бъде изпълнен неговият Голям полонез оп. 6.
Людмил Ангелов е известен у нас интерпретатор на Шопен. По неговите думи, музиката на Шопен го завладява още когато е на 9 години и оттогава пианистът не е спрял да я изпълнява, изучава и обича. През 2010-та – „Годината на Шопен”, той отбеляза 200-годишнината от рождението на композитора с клавирния цикъл „Людмил Ангелов свири Шопен”, организиран също от „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Полския институт. В шест рецитала брилянтният пианист изпълни тогава всички произведения на полския композитор, публикувани приживе. Рециталът на Людмил Ангелов на 17 май разширява полския му репертоар извън творчеството на Шопен. Имената на композиторите от програмата са свързани с Шопен и са достойни наследници на шопеновите клавирни традиции.
Програмата на Людмил Ангелов ще завърши с произведения на Морис Мошковски, немски композитор и пианист от полски произход, чиито 4 етюда оп. 64 Ангелов определя като „главозамайващо трудни“ и „венеца на клавирното майсторство“.

Какво сподели Людмил Ангелов в ефира на "Сутрешно кафе с Радостина Узунова", чуйте в записа под снимката вляво.

 „Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община. Фестивалът е част от културния календар на СО и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г. „Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

Билети за клавирния рецитал на Людмил Ангелов могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.