Българска следа във Франкфуртската опера

Българска следа във Франкфуртската опера

Новият сезон вече е готов

Франкфуртската опера е готова с афиша си за сезон 2013/14г. Тринайсет нови спектакъла, петнайсет постановки от предишния сезон и осем рецитала са включили в себе си разнообразна музикална програма от барока до съвременността.
Немската културна институция е предвидила премиера на авангардното оперно произведение „Златният дракон”, написано от унгарския композитор Петер Йотвьош. Първото изпълнение ще се състои на 29 юни 2014г. , като в спектакъла участва Ensemble Modern, но все още не е ясен съставът от оперни изпълнители, които да представят творбата. Немското мецосопрано Бригите Фасбендер ще влезе в главната роля на операта „Ариадна в Наксос” от Рихард Щраус, която ще бъде представена на 5 октомври 2013г. За първи път във Франкфурт ще прозвучи „Едип” от Джордже Енеску, „Орфей или красивото постоянство на любовта” /Orpheus oder Die wunderbare Beständigkeit der Liebe/ от Георг Филип Телеман, както и „Селските Ромео и Жулиета” /A Village Romeo and Juliet/от Фредерик Делиус. Четвъртото заглавие е „Ецио” от Кристоф Вилибалд Глук, което се посвещава на 300 години от неговото рождение. Костюмите в този спектакъл са дело на френския моден дизайнер Кристиан Лакроа.
Франкфуртската опера залага и на копродукции с Опера Лорен в Нанси, като през новия сезон са предвидени съвместни постановки на „Фалстаф” от Джузепе Верди, „Крадливата сврака” от Джоакино Росини, „Дон Жуан” от В.А.Моцарт и „Едгар” от Джакомо Пучини. В репертоара на Франкфуртската опера откриваме и българска следа. Българската оперна режисьорка Вера Немирова продължава усилено да работи над произведенията на Рихард Вагнер във Франкфуртската опера. През новия сезон почитателите на оперното изкуство ще се насладят на нейния прочит на операта „Танхойзер и състезанието на певците във Вартбург“, създадена през 1845г. Оперният театър във Франкфурт не е единственият, който поставя спектаклите на Немирова. Публиката в Дрезден и Берлин ще очаква нейната режисьорска визия върху творчеството на Вагнер, докато в Бон вече се радват на успеха й с новата продукция на „Тристан и Изолда”. Талантливата българска оперна режисьорка работи паралелно над оперите „Летящият холандец” в Санкт Петербург и „Лоенгрин” в Базел.
Припомняме, че българският принос в оперния живот на Франкфурт не се изчерпва само с името на Вера Немирова. На 7 май 2013г. мецосопраното Веселина Кацарова изнесе рецитал във Франкфуртската опера с музиката на Шуман, Брамс, Чайковски и Рахманинов в клавирен съпровод на Чарлз Спенсър. Междувременно Франкфуртската опера бе наградена за най-добра трупа в света по време на раздаването на първите Международни оперни награди.