Мариински  II отвори врати на 2 май

Мариински II отвори врати на 2 май

Сградата струва 700 млн.долара

Мариински театър вече има своя нова сграда. Съвременна архитектура, съчетана с масивни стени в кехлибарен цвят обгръщат залата на Мариински II. Оперният театър, разположен в Санкт Петербург, Русия, е издигнат за „скромната” сума от 700 милиона щатски долара. Новата сграда е изградена близо до Крюков канал при Марински театър І, който е построен през далечната 1860г. Този културен комплекс сега е един от най-големите артцентрове в света. Официалното откриване се състоя на 2 май 2013г. в присъствието на руския президент Владимир Путин. По време на концерта за откриването на новия оперен театър на пулта застана артистичният директор на Мариински театър Валерий Гергиев, който дирижира уникалния музикален спектакъл.
Дизайнът на сградата е дело на архитектът от Торонто Джак Даймънд, който ръководи проекта на театъра чрез своето архитектурно бюро ”Diamond Schmitt Architects”. Тъмните стени от оникс са най-отличителния елемент в дизайнерската концепция. Онкисът е внесен специално за случая от Турция, Македония и Иран. Той определя не само интериора, но и външния изглед на сградата. Според Даймънд Мариински II е метафора на град Санкт Петербург и историята на Русия. Външните стени на новия театър са в хармония с заобикалящите църкви и сгради, а вътрешността изразява величието на страната, подобно на руски имперски дворец. „Избрахме специално оникс с цвят на мед, за да придаде повече топлина и уют”, коментира Даймънд. Той е специалист в изграждането на архитектурни планове за оперни театри, концертни зали или арт центрове.
Даймънд е автор на арт средището „Четири сезона” в Торонто, който отвори врати преди седем години. Днес то се е превърнало в мегакултурен център. Тази идея прозира и в бъдещите идеи за развитие на Мариински театър ІІ. Според диригента Валерий Гергиев Мариински ІІ това е същинското предизвикателство пред новата сграда. Преди 10 години е взето решението да се построи нов оперен театър, който да отговаря на изискванията на на новото време. А това означава, че институцията Мариински театър е на път да се превърне в още по- могъщ културен фактор.