Издават най-систематичното ръководство по йога

Издават най-систематичното ръководство по йога

Премиерата- на 24.04 в "Хеликон"

Книгата «АСАНА ПРАНАЯМА МУДРА БАНДХА» на СВАМИ САТЯНАНДА САРАСВАТИ e получила международно признание като еднo от най-систематичните съвременни ръководства по йога. Първото издание на Бихарската школа по йога през 1969 г. е преиздавано седемнадесет пъти и превеждано на редица езици. Всяко следващо издание е попълвано, обогатявано и осъвременявано. «АСАНА, ПРАНАЯМА, МУДРА, БАНДХА» е основният учебен и справочен текст, използван от хиляди преподаватели и ученици от много традиции по света. Този съдържателен и обстоен текст представя една методична система за усвояване на хатха йога като постепенно води от най-леките практики към тези за напреднали. Всички практики са подробно разяснени и илюстрирани като физически движения, дишане, съсредоточаване и осъзнаване. Конкретно са указани ползите и медицинските противопоказания за всяка поза и практика. Тази книга успешно представя изложението за същността на практиките на йога според стандартите за университетско обучение.

ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА Е В СРЯДА, 24 АПРИЛ 2013 Г. ОТ 18:30 Ч. В КНИЖАРНИЦА „ХЕЛИКОН” НА УЛ. „ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ” NO. 68

Кой е СВАМИ САТЯНАНДА САРАСВАТИ? Това е една от най-видните личности в йога през XX и XXI век, мъдрец и гуру, филантроп и хуманист, мислител и философ, йога учител с огромен практически опит. Роден е в Алмора, Утар Прадеш, Индия, през 1923 г. През 1943 г. среща своя учител свами Шивананда в Ришикеш, при който живее и попива учението на йога в продължение на 12 години. Получава мисия от него да „достави йога на съвременните хора от врата до врата и от бряг до бряг”. Учредява Международното йога движение през 1956 г. и Бихарската школа по йога през 1963 г. През следващите 20 години свами Сатянанда пътува като йога учител и лектор по цял свят и написва над 80 книги по йога, които заемат авторитетно място в най- автентичната йогийска библиография. Книгата «АСАНА ПРАНАЯМА МУДРА БАНДХА» е неговият основен труд в сферата на обучението по хатха йога в основните й елементи – физическите пози, дишането, енергийните жестове и ключове.
Кои са издателите? БЪЛГАРСКА ЙОГА АСОЦИАЦИЯ е неполитическа, нерелигиозна организация, имаща за цел да разпространява йога в България, достигайки до най-широк кръг от хора, независимо от тяхната възраст, пол, народност, религия и обществено положение, и по този начин да съдейства за тяхното физическо, умствено, емоционално и духовно развитие. Методът, който се използва – йога, е интегрален, защото разглежда човека като една цялост. Между тялото, ума и емоциите трябва да съществува хармония и точно това предлагат практиките на йога – укрепване на физическото тяло, хармонизиране на емоциите, балансиране на неспокойния ум, уравновесяване на характера, достъп до скрития във всеки човек огромен творчески потенциал. БЪЛГАРСКА ЙОГА АСОЦИАЦИЯ провежда курсове по йога, съдържащи различни методи и техники – асани (физически пози) за балансиране на тялото и ума чрез въздействие върху физическото тяло, пранаяма (дихателни техники) за работа върху енергийното тяло, релаксация и медитация за успокояване и съсредоточаване на ума. Дават се съвети за пречистващи практики и за по-здравословен и одухотворен начин на живот. Курсовете се водят от квалифицирани преподаватели, обучени в Индия в университета по йога Бихар Йога Бхарати в йога академиите в Австралия, Европа и САЩ.