Квартет „Лютославски“ за първи път в България

Квартет „Лютославски“ за първи път в България

Музикантите ще изпълнят квартети от Лютославски, Маркович и Бетовен

„Европейски музикален фестивал“ продължава на 20 април с концерт на полския квартет „Лютославски“, който гостува за първи път у нас. Концертът ще се състои в столичния Военен клуб от 19:30ч. и се организира с подкрепата на Полския институт в София.
Квартет „Лютославски“ е основан през 2007 г. във Вроцлав. Музикантите се фокусират върху изпълнението на съвременна полска музика. В техния репертоар присъстват предимно произведения от В. Лютославски, Г. Бацевич, К. Шимановски. Един от четиримата изпълнители – цигуларят Марчин Маркович също е композитор и автор на няколко квартета, един от които ще бъде изпълнен на концерта в София. Ансамбълът е съставен от гъвкави и отворени към света артисти и успява да съчетае в концертите си съвременния репертоар с класиката, романтизма и джаза. В програмата им за софийската публика са включени още Квартет от В. Лютославски, създаден през 1964 г. и Квартет оп. 18, №4 от Лудвиг ван Бетовен. Ансамбълът е участвал в редица престижни европейски фестивали: Wratislavia Cantans, Musica Nova Polonica, Jazztopad, Фестивалът „Клара“ в Брюксел, Музикален фестивал в Анкара (Турция). По покана на Полския институт в Брюксел през декември 2010 г. квартет „Лютославски“ изнася концерт в Брюкселската опера по повод закриването на Международната година на Шопен. Квартет „Лютославски“ записва за издателството CD Accord първият албум в света с камерни произведения на Витолд Лютославски. Албумът получава през 2009 г. номинация за най-престижната награда на полската музикална индустрия Fryderyk.
„Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.
Билети за концерта на квартет "Лютославски" могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com

Прочетете биографията на квартет "Лютославски" ще откриете ТУК