Виртуозът на тромпета Рекс Ричардсън свири барок и джаз в „Музиката на Америка“

Виртуозът на тромпета Рекс Ричардсън свири барок и джаз в „Музиката на Америка“

Концертът е с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио и родните джазмени Ангел Заберски, Стоян Янкулов - Стунджи и Борис Таслев

На 23 април в зала „България“ от 19:30 ч. ще се състои заключителният концерт за сезона от цикъла „Музиката на Америка“. Събитието се организира от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ със съдействието на Yamaha - Европа и Dynacord - България. За първи път у нас ще свири американският тромпетист Рекс Ричардсън, изпълнител на Yamaha. Той ще представи уникална програма, която съчетава барокови концерти от Албинони и Тартини и джазови аранжименти по музика на Дж. Гершуин, Д. Елингтън, Л. Армстронг и др. На сцената с него ще имат удоволствието да музицират българските джаз-изпълнители Ангел Заберски, пиано, Стоян Янкулов - Стунджи, ударни и Борис Таслев, бас, както и Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Григор Паликаров.
Рекс Ричардсън е един от най-добрите тромпетисти на световната сцена в момента. Импровизатор с енергия и въображение, той е свирил с джаз-легендите Бени Картър, Рей Чарлз и Арита Франклин. "Ричардсън стои в авангарда на джаза, класическата и съвременната американска музика. Той е изключителен музикант" пише за него журито на наградата „Тереза Полак“, с която е отличен той през 2011г. за изключителни постижения в изкуството. Рекс Ричардсън започва световната си кариера още през 1995 година, заедно със своя ансамбъл Rhythm & Brass. Той изнася концерти с легендарния квинтет на Джо Хендерсън, а като част от Williams Russo's Chicago Jazz Emsamble обикаля цяла Европа. От 2006 г. Ричардсън е Artist in Residence в лондонския Trinity College of Music, а от 2002 г. е професор по тромпет във Virginia Commonwealth University.
С концерта на Рекс Ричардсън „Музиката на Америка“ гостува на „Европейски музикален фестивал“, който се организира с подкрепата на Столична община и Министерството на културата на Р. България в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата 2019 г.
Билети за концертите от цикъла „Музиката на Америка“ могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. Касата е отворена от понеделник до петък от 9:30 до 13:30 и от 15:00 до 19:00ч.