Диктеров: Ще предложа български творби на Нюйоркската филхармония

Диктеров: Ще предложа български творби на Нюйоркската филхармония

След концерта в София, музикантът заминава за Кънектикът

„Досега не съм имал досег с български композитори нито в кариерата ми на солист, нито като концертмайстор на Нюйоркската филхармония”. Това заяви Глен Диктеров на живо в предаването „Сутрешно кафе с Геми”. „Мисля, че мога да променя нещата. Идеята за изпълнение на творби от български композитори ще предам на Нюйоркската филхармония и това може да се случи много скоро... Имам български студенти, на които преподавам в Джулиърд скуул, както и в Манхатън. Мисля, че нивото им е изключително високо.”, посочи още цигуларят.

 „Преди 6-7 години изпълних за първи път концертът за цигулка и оркестър на Ерих Корнголд с Нюйоркската филхармония.”, сподели Диктеров. Снощи творбата от австрийския композитор бе изпълнена и от Класик ФМ-Мтел оркестър под палката на Григор Паликаров.

В студиото на Класик ФМ концертмайсторът на Нюйоркската филхармония разкри привързаността си към творчеството на Корнголд. „Винаги съм бил привлечен от неговата филмова музика- израснах с музиката му към филмите „Робин Худ”, „Принцът и просякът” и др. Концертът за цигулка и оркестър на Корнголд се свързва винаги с името на Яша Хайфец. Чух негов запис от 1947г. и бях вдъхновен да науча този концерт. Но както аз, така и много музиканти, се страхувахме да го изпълним, защото не знаехме дали ще го направим толкова добре.”, призна Диктеров. „Смятам, че днес стават все повече изкушените да изпълнят този концерт на Корнголд.”, поясни музикантът.

 „Диригентът, който ме въведе в оркестровата музика, е Зубин Мета. Работата ми с Ленард Бърнстейн бе източник на вдъхновение както за мен, така и за членовете на Нюйоркската филхармония. Концертът, който остава незабравим за мен, бе пред  11 хиляди души в Пекин под палката на Курт Мазур”, припомни Глен Диктеров.

Музикантът сподели, че последните проекти, над които е работила  Нюйоркската филхармония, са Симфония №6, Симфония №7 и Симфония №8 на Хайдн, както и творби от Барток. Наскоро Диктеров е бил солист в Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Карол Шимановски, а на пулта на американския оркестър е застанал диригента Даниел Хардинг. През следващата седмица Нюйоркската филхармония започва работа с диригента Майкъл Тилсън Томас.

„След концерта в София се връщам в Ню Йорк и на следващия ден заминавам за Кънектикът. В петък, 1 април, там ще имам камерен концерт с Мариголд трио, в което участваме аз, съпругата ми Карън Драйфус, която свири на виола,  и израелската челистка Инбал Зегев. С триото имам намерение да направя нови записи на Серенади от Бетовен и Дохнани, които ще бъдат издадени през юни тази година”, добави още Глен Диктеров.