Започнаха Великденските фестивали в Баден-Баден

Започнаха Великденските фестивали в Баден-Баден

Събитията продължават до 1 април 2013г.

Берлинската филхармония, дирижирана от сър Саймън Ратъл откри първото издание на Великденските фестивали в Баден-Баден, като представи „Вълшебната флейта“ от В.А.Моцарт. Четирите спектакъла под режисурата на канадеца Роберт Карсен ще бъдат представени във Фестивалния дом в Баден-Баден. В главните роли се изявяват оперните звезди Симоне Кермес (Царицата на нощта), Павел Бреслик (Памино), Кейт Роял (Памина), Михаел Наги (Папагено) и Чен Рейс (Папагена). В три придворни дами се превъплътиха Аник Масис, Магдалена Кожена и Натали Стуцман.
Музикалната програма на Великденските фестивали 2013г. включва концерт на Берлинската филхармония с диригент сър Саймън Ратъл, който ще се състои на 31 март. В концерта ще прозвучи Симфония № 2 в до минор („Възкресение“) от Густав Малер. За изпълнението е поканен Берлинския радиохор, а солисти ще бъдат английското сопрано Кейт Роял и чешкото мецосопрано Магдалена Кожена.
В рамките на Великденските фестивали вчера, 25 март, гостува цигуларят Максим Венгеров. След възстановяване от контузията на ръката му, той се завърна отново на сцената, за да изпълни Цигулковия концерт на Брамс в съпровод на Берлинските филхармоници под палката на младия латвийски диригент Андрис Нелсонс. Фестивалният дом в Баден-Баден ще бъде домакин и на концерта на пианиста Кристиян Цимерман. На 28 март той ще впечатли публиката и критиката с Концерт за пиано и оркестър №1 в ре минор, оп.15 от Йоханес Брамс. Съпроводът ще бъде на Берлинската филхармония с диригент сър Саймън Ратъл, като оркестърът е подготвил и Симфония № 9 в ре минор от Антон Брукнер.
Поредицата от музикални събития продължават до 1 април 2013г. в югоизточния германски град. През следващата година Великденските фестивали в Баден Баден ще се проведат в сътрудничество с Метрополитън опера в Ню Йорк. На немската сцена ще бъде поставена операта „Манон Леско“ от Джакомо Пучини, както и концертна версия на „Йоханес Пасион“ от Й.С.Бах. Предвидени са още концерти с участието на цигуларката Ане-Софи Мутер, челистката Сол Габета и пианиста Йефим Бронфман, а гост-диригент ще бъде Зубин Мета.