Виенската Щатсопер – на живо по интернет

Виенската Щатсопер – на живо по интернет

Новият сезон започва с „Травиата”

Престижната Виенска Щатсопер ще представи 51 постановки, сред които 6 оперни и 3 балетни премиери, както и 40 опери за деца, за сезон 2013-2014г. Това обяви на пресконференция генералният директор на оперния театър Доминик Мейер. Той разкри подробности за системата за излъчване на живо на спектаклите по интернет, която предстои да бъде въведена. Освен това, потребителите в глобалната мрежа ще имат възможност да теглят фрагменти или цели спектакли с високо качество на картината и звука. Другото технологично нововъведение е увеличаване броя на езиците, на които се появяват субтитрите за улеснение на почитателите на операта. Към момента субтитрите са единствено на немски и английски език.
Новият сезон ще бъде открит на 3 септември 2013г. с операта „Травиата” от Джузепе Верди. Сред оперните премиери се отличава новата версия на „Вълшебната флейта” от В.А.Моцарт, както и постановката „Адриана Лекуврьор” от Фр.Чилеа, която никога не е поставяна на тази оперна сцена. Балетният състав подготвя своя нов прочит на „Лебедово езеро” от Чайковски, чиято хореография създаде преди половин век митичния Рудолф Нуреев. С тази балетна постановка австрийската културна институция ще демонстрира сериозните си усилия, които полага, за да е превърне в уважавана сцена за танцовото изкуство. Доминик Мейер обяви, че общият брой спектакли, който предстои да бъде изнесен в периода 3 септември 2013г. – 30 юни 2014г. , е 320. Той постави акцент върху имената на оперните певци, които предстои да се качат на сцената на Щатсопер. Сред тях са перуанецът Хуан Диего Флорес и испанецът Карлос Алварес, които ще играят в „Дъщерята на полка” от Г.Доницети; аржентинецът Марсело Алварес ще се превъплъти в Каварадоси от операта „Тоска” на Дж.Пучини, а мексиканецът Роландо Виясон ще се изяви в главните роли на спекталите „Дон Жуан” и „Евгений Онегин”. Хосе Карерас ще представи през септември лирично матине, а Пласидо Доминго ще замени сцената с пулта на операта „Мадам Бътерфлай” от Пучини.
Самият Мейер в присъствието на ръководителя на балета Манюел Льогри и музикалния директор Франц Велзер-Мьост оповести и отличните финансови резултати на Виенската Щатсопер. За периода март 2012- март 2013 г. продадените билети са довели до оборот на институцията в размер на 20,7 милиона евро, като сумата е с един милион евро повече спрямо миналата година. През същия период продажбата на билети се е увеличила с 10%, а посещаемостта на спектаклите е нараснала до 99,2% срещу 98,2% година по-рано. Въпреки тези положителни резултати, ръководството на Щатсопер подчерта важността на публичното и частно финансиране, което все още се оказва недостатъчно. „От години работим и спестяваме. Не може вечно да вдигаме цените”, коментира Мейер. Държавната субсидия за оперния театър не е увеличавана от 14 години, нито е съобразена с растящата инфлация и размера на заплатите.