„Руската филхармония“ ще гостува на Европейския музикален фестивал

„Руската филхармония“ ще гостува на Европейския музикален фестивал

На 25 март у нас пристига елитният Симфоничен оркестър на град Москва

Точно на християнския празник Благовещение за първи път в София, в рамките на Европейския музикален фестивал ще гостува Симфоничният оркестър на град Москва „Руска филхармония“. Елитният ансамбъл от 80 оркестранти ще излезе на сцената на зала „България“ на 25 март от 19:30 ч. със своя главен диригент Дмитрий Юровски. Гостуването на подобен оркестър е рядко събитие за родния музикален живот. За последен път в България голям руски симфоничен оркестър е гостувал преди 7 години (Държавният академичен симфоничен оркестър "П.И.Чайковски" с дир. Владимир Федосеев). Симфоничният оркестър на град Москва ще представи у нас шедьоври от руската класика – Симфоничната сюита „Шехеразада“ от Н. Римски – Корсаков и Втория клавирен концерт от Рахманинов. Солист на концерта ще бъде руския пианист Александър Синчук - носител на първа награда на Международния конкурс за пианисти “Сергей Рахманинов” в Москва, 2009г. Симфоничният оркестър на град Москва „Руска филхармония“ е основан през 2000 г. по инициатива на Правителството на Москва. Само в руската столица ансамбълът изнася над 70 концерта на сезон. В състава участват народни и заслужили артисти на Русия, както и млади инструменталисти, лауреати на международни конкурси. Оркестърът е осъществявал проекти с големите звезди на класическата музика: Хосе Карерас, Максим Венгеров, Монсерат Кабайе, Роберто Аланя, Давид Герингас, Дмитрий Хворостовски, Кири Те Канава и др. От 2011 г. негов главен диригент е Дмитрий Юровский. Той е представител на прочута руска музикална династия. Неговият дядо – Владимир Юровски е композитор, баща му Михаил Юровски е бил асистент на Генадий Рождественски, а брат му – Владимир М. Юровски, също известен диригент, гостува у нас през декември 2010 г. с Лондонската филхармония. Наред с работата си с Руската филхармония Дмитрий Юровски е и музикален директор на Фламандската опера в Белгия.
„Европейски музикален фестивал“ се организира от агенция „Кантус Фирмус“ със съдействието на Столичната община и Министерството на културата на Р. България. Той се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.
Билети за концертите от програмата на Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и оналйн на www.ticketsbg.com.