Баренбойм и Ратъл дирижират концерт за Япония

Баренбойм и Ратъл дирижират концерт за Япония

Застават зад пулта в полза на УНИЦЕФ

На 29 март Даниел Баренбойм и сър Саймън Ратъл ще дирижират концерт с участието на Щатскапеле Берлин и Берлинските филхармоници в памет на жертвите в Япония. Концертът ще се проведе в сградата на Берлинската филхармония и ще бъде излъчван на живо в интернет на адрес http://www.digitalconcerthall.com/. Събраните средства ще бъдат дарени на Международния детски фонд на ООН за спешна помощ на децата (УНИЦЕФ), които ще бъдат предоставени на пострадалите в Япония.

В първата част на концерта Щатскапеле Берлин под палката на Даниел Баренбойм ще изпълни Симфония № 6 в си минор „Патетична” от Чайковски. Във втората част ще прозвучи Симфония № 4 от Брамс в изпълнение на Берлинските филхармоници под диригентството на сър Саймън Ратъл.

"Още на първия ми концерт в Япония през 1966г. забелязах сериозното отношение на японците към концертите", отбеляза Баренбойм. "Това впечатли мен и колегите ви от Щатскапеле. Ето защо искаме да изразим подкрепата си към хората, които преживяха тази ужасна природна катастрофа ", добави израело-аржиентинския диригент.

"Берлинските филхармоници поддържат тясна връзка с японската пулика”, посочи сър Саймън Ратъл. "В този труден момент за Япония сме готови да подкрепим усилията на международната общност”, подчерта още британския диригент.