Джошуа Бел очарова и покори българската публика

Джошуа Бел очарова и покори българската публика

Над 2000 души успяха да присъстват на събитието

В съботната вечер (9 февруари) прочутият американски цигулар Джошуа Бел изнесе първия си концерт у нас. Събитието беше част от цикъла ”Музиката на Америка”, представен от Кантус Фирмус и фондация „Америка за България”.
Цигуларят докосна сърцата на над 2000 български слушатели, половината от които посетиха генералната репетиция на звездата, поради това, че билетите за концерта бяха напълно изчерпани месец преди концерта. По време на репетицията диригентът Максим Ешкенази общуваше свободно с публиката, представяйки с няколко думи произведенията, които изпълни Орекстърът на Класик ФМ радио - Три пиеси из балета „Гаяне” от А. Хачатурян, световната премиера на пиесата Spirit Rounds от младия американски композитор Роджър Пшитулски и Испанско капричио от Н. Римски – Корсаков. Заедно с българските музиканти Джошуа Бел показа част от своя работен процес.
В същинския концерт Бел изпълни своята вълнуваща интерпретация на Концерта за цигулка и орекстър от Чайковски, която очарова родните меломани. Възнаграден от бурни аплодисменти, цигуларят поздрави и музикантите от Орекстъра на Класик ФМ радио, които му партнираха равностойно.
Възторжените слушатели не позволиха на Джошуа да се сбогува с тях преди да е изпълнил два биса. Единят от тях - „Спомен от Америка” от А. Виотан, известен също като Вариации „Янки Дудъл”, беше елегантен комплимент към спонсорите на концерта – фондация „Америка за България”.
Другият бис – Гавот из Партита за соло цигулка №3 от Й. С. Бах подари на аудиторията още няколко мига наслада от върховното майсторство на един изключителен талант. След концерта Джошуа Бел се срещна с почитателите си във фоайето на залата и раздаде автографи на всички желаещи.