Гена фест започва днес в Софийската опера и балет

Гена фест започва днес в Софийската опера и балет

Фестивалът е по повод 70-годишнината от рождението на българската дива

Фестивалът е по повод 70-годишнината от рождението на българската дива Гена Димитрова. Честването ще започне с концертно изпълнение на операта "Норма" на 25, 26 и 27 март. Ролята на Норма в операта на Винченцо Белини е една от любимите на световната прима, която казва: „Аз не съм гласът на Норма, но я чувствам с душата си. В нея има нещо от моя характер. В живота съм свикнала винаги да заплащам за всичко. Имам усещането, че вината на Норма е моя."

Концертното изпълнение е под диригентството на Григор Паликаров и събира водещи солисти на Националния ни оперен театър, както и гости от съседните ни Гърция и Румъния.

На 25 и 27 март в ролята на Норма ще се изявява Радостина Николаева, а на 26 март -

румънката Мариана Колпош, която ще пее за първи път пред българска публика. Участват още: на 25 и 27 - Румен Дойков, Димитър Станчев, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Иванка Нинова, Пламен Папазиков, а на 26 март - Анжело Симос, Петър Бучков, Елена Баръмова, Даниела Дякова, Иванка Нинова, Пламен Папазиков.

Диригентът Григор Паликаров е един от щастливците, които са имали възможността да работят с Гена Димитрова. Тя изиграва огромна роля в началото на неговата творческа биография. Какво Григор разказа в съботното „Сутрешно кафе” за първата си среща с незабравимата Гена, можете да чуете тук.

Фестивалът ще продължи и през май с представления на „Турандот”, Манон Леско”, Набуко”, Дон Карлос”, „Бал с маски” и с прожекции на филми с участието на Гена Димитрова. Сред лентите са "Гена - гласът на Арена ди Верона" на Дочо Боджаков, "Незабравимата Гена", "Гена - живот в образи" и операта "Джоконда", спектакъл на софийската опера с участието на самата Гена.