Баренбойм на пулта на Новогодишния концерт -2014г.

Баренбойм на пулта на Новогодишния концерт -2014г.

Това съобщиха от Виенската филхармония броени дни

Това съобщиха от Виенската филхармония броени дни след традиционната музикална проява за начало на 2013г. Решението за избора на този диригент е мотивирано от „усилията и личния принос на Даниел Баренбойм за изграждане на културни мостове и помиряване на народите“. С Новогодишния концерт през 2014г. ще бъде отбелязана и 25-тата годишнина от музикалното сътрудничество на Виенските филхармоници с настоящия музикален директор на Щатсопер Берлин. Припомняме, че Баренбойм дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония през 2009г.

Факт е, че билетите за всеки подобен концерт се изчерпват бързо. С развитието на новите технологии Виенската филхармония въведе нова система за продажба на билети за този концерт в Златната зала на Музикферайн. След вписване в интернет страницата й, всеки почитател на класическия звук ще запази билет, като посочи максималната цена, която може да плати. Събраните поръчки до 23 януари 2013г. се разиграват в томбола, като изтеглените имена в нея впоследствие трябва да извършат реалната покупка. Нововъведението от тази година е, че Виенската филхармония ще информира и онези, които не са имали късмет в жребия. За Новогодишния концерт всеки ценител на класиката има право да запази само 2 билета, а за концерта на 31 декември и генералната репетиция на 30 декември- дори и повече от два.

Историята на новогодишните концерти на Виенската филхармония датира от 1939 г., като първият е проведен на 31 декември в навечерието на новата 1940 г. По това време на диригентския пулт застава дългогодишният ръководител на Виенската филхармония Клеменс Краус.