„Коледна оратория“ от Й. С. Бах с Оркестъра на Класик ФМ радио и американски певци

„Коледна оратория“ от Й. С. Бах с Оркестъра на Класик ФМ радио и американски певци

В навечерието на Коледа, Оркeстърът на Класик ФМ радио ще изпълни

В навечерието на Коледа, Оркeстърът на Класик ФМ радио ще изпълни едно от най-хубавите произведения, писани за празника Рождество Христово – „Коледна оратория“ от Йохан Себастиан Бах. Събитието e част от цикъла „Музиката на Америка“, организиран от Кантус Фирмус и фондация „Америка за България“. То ще се състои в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 18 декември от 19:30 ч. Концертът се осъществява с любезното домакинство на СУ „Св. Климент Охридски“ и на Културния център на СУ.
„Коледна оратория“ е написана през 1734 година. Днес тя е важна част от европейските музикални традиции за отбелязването на празника. Ораторията се състои от 6 кантати, всяка от които отразява различен момент от историята за раждането на Спасителя. Оркестърът на Класик ФМ радио предлага изпълнение на първите три кантати от цикъла.
За диригент на концерта е поканен немският музикант Андреас Херман. Той е дългогодишен артистичен директор на Мюнхенския филхармоничен хор – партньор на Мюнхенската филхармония. Андреас Херман е работил в сътрудничество с множество прочути диригенти като Зубин Мета, Джеймс Ливайн, Марис Янсонс, Кшищоф Пендерецки, Фабио Луизи и др. Андреас Херман осъществява подбора на солистите за изпълнението на „Коледна оратория“. Те са американскитe певци Сара М. Нюман, Лори Либелт, Корби Уелч и Робърт Дейвидсън.
Cара М. Нюман следва вокално майсторство в Джулиард Скул и Манхатън Скул в Ню Йорк. Нейният репертоар се простира от старинната музика и операта до съвременни произведения и музикален театър.
Лори Либелт e следвала в Оперния институт на Минесота, Минеаполис и в Консерваторията на Сан Франциско. Тя е посещавала курсове при Астрид Варнай, Елизабет Шварцкопф и проф. Норман Шетлер.
Корби Уелч учи музика първоначално в родния си град Минесота, а после продължава следването си при Рудолф Пиерне в Германия във Висшето училище по музика в Манхайм. От 2003 г. Корби Уелч е член на трупата на Deutsche Oper am Rhein.
Робърт Дейвидсън е възпитаник на Залцбургския Моцартеум и наскоро завършва бакалавърска степен с отличие. Младият баритон изучава пеене при проф. Мишел Крайдър и е участвал в майсторски класове при Ханс Сотин, Харалд Щам, Скот Макалистър и Маркус Айхе. В изпълнението на Коледна оратория ще участва и Хорът на Класик ФМ радио с диригент Теодора Павлович. Ансамбълът показва завидна гъвкавост, като в рамките на две седмици подготвя концертни програми в коренно различни стилове. Хорът се изяви блестящо в концерта, посветен на американския мюзикъл на 4 декември, а сега ще покаже умения в немския бароков стил. Билети за концерта на 18 декември могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.