"Тези мънички минути" с Мира Попова - всеки първи четвъртък от месеца от 17 до 18ч.

Продукция на университетското радио "Алма Матер"

Предаването "Тези мънички минути" е посветено на хората с увреждания и техния стремеж към пълноценен и достоен живот. Първото му излъчване е на 15 февруари 1993г. в ефира на радио "FM+", а от февруари 1995г. се излъчва на вълните на радио "Алма Матер". Въпреки че продължителността и часовия пояс на излъчване са се променяли през годините, предаването е най-дълго всеки четвъртък между 17 и 18ч.

"Тези мънички минути" има ведър и оптимистичен тон. Основната му задача е да помага за промяна на отношението към хората с увреждания, да показва възможностите им за труд и учение, да бъдат добри приятели, да създават семейства и да отглеждат деца, за което е нужно разбиране и човешка подкрепа. Гости в предаването са студенти, учители, служители, масажисти, спортисти, певци, поети, музиканти с различни увреждания и разнообразни занимания, надживели страданието и намерили своите цел и призвание. Нерядко в предаването участват и представители на организациите на и за лица с увреждания, които чрез дейността си обогатяват живота на тази категория граждани и помагат за преодоляване на пречки по техния път в живота. Сред гостите са родители, учители, лекари, юристи, писатели, а с представители на държавните органи се търсят решения на важни проблеми за хората в неравностойно положение.

Мира Попова е най-възрастният действащ радиоводещ в България. Завършила е "Българска филология" в СУ "Св.Климент Охридски". От 1961г. до 1968г. работи в Университетската библиотека. Следващите години губи окончателно своето зрение. Спасение намира в словото и публикува първите си статии. От 1972г. до 1992г. е редактор в списание "Зари"- издание на Съюза на слепите в България. От 1993г. е автор и водещ на предаването "Тези мънички минути", посветено на хората с увреждания. В различни периоди е сътрудничила на БНР. Има публикации в редица периодични издания. За дългогодишната си работа е удостоена с награда "Златно перо" на Съюза на българските журналисти. 

Ключови думи: