МАРИО ХОСЕН ОТКРИВА ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ С „ГОДИШНИТЕ ВРЕМЕНА“ ОТ ПИАЦОЛА

МАРИО ХОСЕН ОТКРИВА ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ С „ГОДИШНИТЕ ВРЕМЕНА“ ОТ ПИАЦОЛА

Виртуозният цигулар ще свири с камерен ансамбъл „Софийски солисти“ на 25 март

След един месец се открива петнадесетото издание на Европейския музикален фестивал в София. На 25 март (Благовещение) от 19:30 ч. в зала „България“ форумът стартира с концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Специален гост за това събитие ще бъде виртуозът Марио Хосен, наричан от пресата „превъплъщение на Паганини“. Заедно със „Солистите“ Марио Хосен ще изпълни забележителния танго-цикъл на Астор Пиацола „Годишните времена на Буенос Айрес“. Петнадесетото издание на "Европейски музикален фестивал" ще продължи до 10 юни, като част от Календара на културните събития на Столичната община за 2015 г. Фестивалът се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ със съдействието на Министерството на културата на Р. България, и ще се проведе под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София. Официална банка на фестивала е УниКредит Булбанк.

Цигулар с изумителна техника и романтична чувствителност, Марио Хосен е концертирал в повече от 30 държави по света и покорява публиката с красивия си тембър и ярка артистичност. Роден в Пловдив, той започва своята музикална кариера като „дете – чудо” и на 8-годишна възраст дебютира с оркестър. Учи първоначално в България, след което продължава образованието си във Виена, Париж и Лондон при известните музиканти проф. Фришеншлагер, Жерар Пуле, Руджиеро Ричи и проф. Ифра Нийман. Днес Марио Хосен живее във Виена, но концертира активно по света и преподава в България и чужбина. Определя себе си като „гражданин на света”. Свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 г., предоставена му от Австрийската национална банка.

Със своята над 50-годишна история „Софийски солисти” отдавна са си извоювали трайно място в културния живот на България. Те имат невероятно обширен репертоар и с всяка своя програма се стремят да съчетават в едно традиция и новаторство. От 1988 г. насам техен ръководител е известният български диригент и композитор проф.Пламен Джуров, който развива индивидуалния стил на ансамбъла и обогатява неговата история. Гост – диригент на „Софийски солисти“ за концерта на 25 март ще бъде Георги Патриков, лауреат на конкурса „Г. Рождественски“ през 2006 г. Освен цикъла на Пиацола, „Софийски солисти“ ще изпълнят още две творби за струнен оркестър – „Гръцки танци“ от Никос Скалкотас и Дивертименто от Бела Барток.

Билетите за концерта на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ от „Европейски музикален фестивал“ 2015 са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.