< ОбратноНовини

Майкъл Тилсън Томас ще получи Награда на Кенеди център

Изтъкнатият американски диригент Майкъл Тилсън Томас ще получи една от Почетните Награди на Кенеди център през 2019г. Неговото име фигурира в списъка с личности от музикалния и артистичен свят, които ще получат престижното отличие за цялостния си принос. Останалите носители са блестящата холивудска актриса, режисьор и продуцент Сали Фийлд /„Мисис Даутфайър“, „Форест Гъмп“, „Професия Блондинка 2“ и др./, „първата дама на рока“ Линда Ронстад , забележителните музиканти от формацията „Ърт, уинд енд файър“ и телевизионната поредица „Улица Сезам“, известна по целия свят.

Майкъл Тилсън Томас е дългогодишен музикален директор на Симфоничния оркестър на Сан Франциско, с който ще се раздели официално през лятото на 2020г. Работи като основател и артистичен директор на Американската оркестрова академия New World Symphony и е почетен диригент на Лондонския симфоничен оркестър. Друго негово амплоа е работата му като композитор и продуцент на мултимедийни проекти, които се отнасят до музикалното образование. Авторитетното отличие на Кенеди център ще се нареди сред колекцията му от 11-те „Грами“, които получава за свои записи, Наградата „Пийбоди“ и Националния медал за изкуства.

Почетните Награди на Кенеди център се считат за едни от най-високите професионални отличия за артисти. От 1978г. с тях са удостоени редица ярки имена в областта на класическата музика – Артур Рубинщайн, Рудолф Серкин, Ленард Бърнстейн, Исак Щерн, Йехуди Менухин,  Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Сейджи Озава, Марта Аргерич и др. Призовете са ставали притежание на Франк Синатра, Фред Астер, Ела Фицджералд, Арита Франклин, Каунт Бейси, Стиви Уондър, Опра Уинфри и др.

„Центърът за сценични изкуства „Джон Ф.Кенеди“ награждава знаменитости, които чрез своята артистичност са оставили незаличим отпечатък върху нашето културно съзнание“, заяви председателят на институцията Дейвид М.Рубенщайн. „ Основният критерий в процеса на подбор е превъзходството“, допълва той.

Официалната церемония ще се проведе на 7 декември тази година в Кенеди център - Вашингтон.  

 

Коментари по темата

comments powered by Disqus

Последни новини