< ОбратноНовини

Classic FM радио награди над 65 съвременни „Будители по ноти“

Над 65 преподаватели от София и страната се включиха в първото издание на кампанията „Будител по ноти“. Тя бе инициирана от Classic FM радио в подкрепа на съвременните будители в сферата на музиката - учителите по музика в училища, детски градини, читалища и школи. Във връзка с инициативата на телефонния секретар на радиотопостъпиха многобройни обаждания, както и съобщения, публикувани във фейсбук страницата на Classic FM. Участниците разказаха своите истории в ефира на медията за отношението на съвременните деца към българската музика и споделиха още какво ги мотивира да преподават музика днес. Първите музикални педагози, които се включиха в кампанията „Будител по ноти“, вече получиха двоен компактдиск с мюзикълите на Александър Владигеров - „Веселите музиканти“, „Вълкът и седемте козлета“ и вокално-симфоничната приказка „Червената шапчица". Сред тях са диригентката на Детски хор „Пим-Пам“ Ирена Христова, която преподава в столичното 144 СУ „Народни будители“, диригентката на вокален ансамбъл „Фортисимо“ Милена Добрева, която изгражда вкуса на своите ученици към музиката в СУ „Димчо Дебелянов“- Бургас, Светлана Струнджева- музикален педагог и ръководител на ДВГ „Сладки пуканки“ към Националния дворец на децата, Петя Букурещлиева- композитор, преподавател по музика в 41 ОУ „Св.Патриарх Евтимий“- София, както и Мария Палиева - дългогодишен преподавател в Националното музикално училище „Л.Пипков“- София.

На специално събитие, организирано от Националния форум „Орфеева дарба“, водещи от екипа на Classic FM заедно с една от вдъхновителки на кампанията Величка Владигерова се срещнаха лице в лице с музикални педагози от детски градини в столицата и страната. Водещите на „Сутрешно кафе“ Георги Митов-Геми и Радостина Узунова разказаха подробности за зараждането на инициативата и нейното развитие в ефира на радиото. С огромно вълнение съпругата на Александър Владигеров изказа благодарност за всеотдайността, с която преподавателите работят за събуждането на интереса у най-малките към стойностната българска музика. Тя разкри моменти от създаването на двойния компактдиск, който всеки от педагозите получи безвъзмездно, за да използва в своите занимания с деца. От своя страна, председателят на Национален форум „Орфеева дарба“ проф. Галина Стоянова припомни въодушевлението си от подобна среща с Александър Владигеров преди 40 години и определи благородния жест като „царски подарък за преподавателите по музика“ в детските градини. Емоционалните изказвания доведоха до оглушителни аплаузи в залата, лични благодарности и много снимки, част от които можете да видите тук

След успешното начало на кампанията „Будител по ноти“, Classic FM ще продължи да подкрепя музикалното образование в страната чрез следващи издания на инициативата. Междувременно единственото радио за класическа музика в България подготвя нови предизвикателства и подаръци за своите слушатели във връзка с 24-тия си рожден ден.

Classic FM е част от bTV Radio Group, която включва и радиостанциите - N-JOY, bTV Radio, Jazz FM и Z-Rock. Можете да следите всички новости около програмата на Classic FM радио на честота 88 MHz в София, както и на www.classicfm.bg, защото класиката не е ретро, тя е завинаги.

 

Коментари по темата

comments powered by Disqus

Последни новини