< ОбратноНовини

Двама концертмайстори ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио за откриването на новия сезон

Двама изявени концертмайстори ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио в началото на новия сезон. На 25 октомври 2017г. от 19:30 ч. в столичната зала „България“ ще свири чаровната Мила Георгиева, която вече се възстанови напълно след травма на ръката. Тя ще се изяви след 2-годишно отсъствие от българската концертна сцена. През този период тя стана майка за трети път, а през май т.г. се наложи да отмени концерта си в Европейски музикален фестивал след счупване на китката. Заедно с Мила Георгиева в концерта ще участва Радослав Шулц – цигулар, диригент и дългогодишен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио. Събитието е част от поредицата „Концертмайсторите“, организирана от „Кантус Фирмус“, а билетите ще бъдат в продажба от утре - 1 септември на касата на агенцията в зала „България“, както и онлайн на сайта: www.ticketsbg.com Проектът „Концертмайсторите“ е финансиран от Програма „Култура” на Столичната община за 2017 г.

Програмата на концерта представя виртуозни творби за една и две цигулки с оркестър, както и оркестрова музика. Двамата цигулари ще покажат майсторство в Концерт за две цигулки от Йохан Себастиан Бах, който принадлежи към най-красивите барокови творби, а също и във виртуозната пиеса за два цигулки „Навара“ от Пабло Сарасате (позната също като „Хота Навара“). Мила Георгиева ще се изяви самостоятелно с още една творба на Сарасате – популярните „Цигански напеви“. Специален акцент в концерта е присъствието на българска пиеса – „Дяволската цигулка“ за цигулка и оркестър от Радослав Лазаров, в която ще солира Радослав Шулц. Във втората част на концерта Оркестърът на Класик ФМ радио ще свири музика на Моцарт под диригентството на Шулц – забележителната Симфония №41, последната от симфоничните композиции на австрийския гений.

Радослав Шулц е известен като един от водещите концертмайстори в Европа. Роден в Полша, той получава първите си уроци по цигулка на 8-годишна възраст от своята майка. Печели награди на редица международни конкурси по цигулка, а през 1999 година е назначен от Лорин Маазел за първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио. Работата с музиканти като Карлос Клайбер, Марис Янсонс и Рикардо Мути вдъхновява Шулц да се насочи и към дирижирането. През 2002 година Сър Колин Дейвис го препоръчва за престижната Виенска музикална академия, където Шулц учи в класа по дирижиране на Леополд Хагер. В момента Радослав Шулц е артистичен директор на Камерния оркестър на Баварското радио и на ансамбъла Camerata Europeana в Щутгарт. В работата си с този оркестър Шулц неколкократно е изпълнявал музика от българския композитор Радослав Лазаров.

Мила Георгиева започва да свири на цигулка още на 4-годишна възраст. Първите й изяви на сцената са осъществени с ансамбъл «Софийски солисти» и големия български цигулар Минчо Минчев, с когото Мила свири в дует. На 14 години заминава за Ню Йорк, където учи в Джулиард Скул, а по-късно се премества в Гилдхол скул - Лондон. През 2002 г. Мила Георгиева става най-младият концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Активната й кариера на солист е свързана с престижни европейски оркестри като Гевандхаус оркестър - Лайпциг, Бамбергския симфоничен оркестър, Цюрихския камерен оркестър и др. През последните години тя е редовен солист на Оркестъра на Класик ФМ радио. Цигуларката е майка на три деца и живее със семейството си в Лондон.

 

Коментари по темата

comments powered by Disqus

Последни новини