< ОбратноНовини

Разпродават имуществото на Джеси Норман

Имуществото на Джеси Норман предстои да бъде разпродадено на търг на 29 март 2017г. Това са произведения на изкуството, мебели, декоративни предмети, сребро и автографи на оперната прима, които се намират в имението „Уайт Гейтс”, което се намира в Северен Уестчестър, Ню Йорк, САЩ. Частният имот е бил собственост на създателя на популярното телевизионно шоу „Скрита камера”. Джеси Норман неведнъж е пребивавала в тази къща, заобиколена от зеленина и идеална за отдих след професионалните й ангажименти. „Тук има елегантно обзавеждане, безброй книги и вдъхновяващи музикални сувенири”, съобщават от аукционната къща „Дойл”.

Сред уникатите в колекцията са индийска гривна, обсипана със диаманти, която е емайлирана в златно, зелено и червено, комплект от сребърни прибори за хранене на прочутата марка Tiffany & Co и свещници от мрамор и бронз, изработено в стила на Луи XVI. Само началната им цена варира от 1200 до 3000 долара.

В тази атмосфера певицата, родена през 1945г. в Аугуста, Джорджия, успявала да се подготви за спектаклите си, но и да намери подходящо място за забавление на приятелите си. Отгледана в семейството на почитатели на музиката, тя разкрива красотата на операта благодарение на седмичните радиопредавания от Метрополитън опера. Впоследствие печели пълна стипендия от Университета Хоуърд, продължава образованието си в Консерваторията Пийбади и получава магистърска степен от Университета в Мичиган. На 24 години дебютира в Дойче опер Берлин в постановката „Танхойзер” от Рихард Вагнер. След спектакъла през декември 1969г. критиците я описват като „най-големият глас след немското сопрано Лоте Лехман”. Година по-късно се появява в САЩ в концертно изпълнение със Симфоничния оркестър на Питсбърг. Следват първите й изяви в Миланския оперен театър „Ла Скала” /„Аида” от Дж.Верди/ и в „Ковънт Гардън” / „Троянци” от Е. Берлиоз/ през 1972г. Десет години по-късно Джеси Норман прави американския си дебют на на сцената на Филаделфийската опера в постановката „Едип цар” от И.Стравински. Американското сопрано е участвала в редица специални събития и е станала носител на множество престижни отличия и на 45 почетни докторски степени от различни университети, колежи и консерватории по света.

Днес Джеси Норман предпочита да се концентрира върху работата си в Училището по изкуствата, което носи нейното име в родния й град. Учебното заведение предоставя безплатно обучение на талантливи деца, които търсят различни форми на изява и желаят да получат частни уроци по изкуствата. Джеси Норман е член на управителните съвети на Карнеги Хол, Ботаническата градина и Обществената библиотека на Ню Йорк, Танцовия театър на Харлем. Тя подпомага дейността на организация по въпросите на хроничното автоимунно заболяване лупус, както и на доброволческа организация в помощ на бездомните.

 

Коментари по темата

comments powered by Disqus

Последни новини