< ОбратноНовини

За първи път Красимира Стоянова и Людмил Ангелов на една сцена

На 18 ноември 2015 година в зала "България" от 19.30ч. ще имаме невероятното изживяване да чуем за първи път заедно на родна сцена оперната прима Красимира Стоянова и световноизвестния пианист Людмил Ангелов в един концерт с изключително интересна програма от шедьоври на песенното творчество на Белини, Верди, Респиги, Мусоргски и Рахманинов. Събитието е част от Културния календар на Столична община за 2015 година и представя тези двама световноизвестни български музиканти. Тази музикална проява е и началото на европейското турне на двамата артисти, което ще ги отведе освен в София, и в Музикферайн във Виена, Цюрихската опера, Дворецът на музиката във Валенсия и други престижни зали на континента.

Концертът е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

„От всяка една песен се носи една дълбока философия, съчетано с изключителна музика”. Това заяви Красимира Стоянова в предаването „Сутрешно кафе с Радостина Узунова”. В ефира на Класик ФМ радио изтъкнатата оперна певица посочи, че това е „90 процента нова програма за мен”. В нея са включени песни на Джузепе Верди и Винченцо Белини, които по думите на Стоянова са „ двама композитори, които са познати като оперни, но като песенни те са просто гениални”. В програмата са включени и песни на Оторино Респиги, които тя „открива сама за себе си” , както и творби от Мусоргски и Рахманинов. Повече за възникването на идеята за концерта с Людмил Ангелов, за избора на програмата, за значението на камерната музика и за новия звукозаписен проект, който подготвя, чуйте от самата Красимира Стоянова в звуковия файл под снимката вляво.

Идната сряда вечерта в зала "България" почитателите на класическата музика за първи път ще се насладят и на уникален инструмент от висок клас – роял Yamaha CFX. Любопитен факт за този инструмент е, че изработката му е отнела на създателите си 19 години. Истинско събитие за културния живот на страната ни е това почитателите на музикалното изкуство у нас да имат удоволствието да усетят красотата на този инструмент. Закупуването на този роял стана възможно благодарение на усилията на Фондация Пиано Екстраваганца и Фондация Културни Перспективи,които обединени от благородната мисия хиляди почитатели на музикалното изкуство в България да получат най-доброто успяха да реализират проект под формата на набирателна кампания за закупуването на нов концертен роял от най-висок клас, какъвто в България няма. Появата на този инструмент дава нови перспективи на музикалния живот на страната ни за една по-активна концертна и звукозаписна дейност и е необходимо условие за концертиране на най-ярките световни звезди на клавирното изкуство. Това осигурява и стабилна професионална платформа на развиващите се млади пианисти в България и тяхната подготовка за български и международни конкурси и фестивали.

Международната кариера на Красимира Стоянова се развива бързо и тя е приета с огромни овации в най-престижните оперни театри и концертни зали по света. Пяла е с най-големите диригенти на нашето съвремие: Рикардо Мути, Зубин Мета, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Фабио Луизи и др. в Метрополитън опера в Ню Йорк, Карнеги Хол, Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон, Роял Албърт хол, Миланската скала и др. Красимира Стоянова е удостоена с почетната титла „КАМЕРЗЕНГЕРИН“ на Щаатс опер, Виена. Носител е на орден “Златен век” на Министерство на културата за своя изключителен принос в оперното изкуство. През 2015 година е удостоена със званието „Доктор Хонорис Кауза“ от „Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство“ за изключителен принос в оперното изкуство и заслуги за популяризирането на българската култура по света.

Людмил Ангелов е популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия. Изнасял е рецитали, концерти с камерна музика и е солирал с всички български и с реномирани чуждестранни оркестри. Oтличен e с награди от международни конкурси, в това число „Фр. Шопен“ (Полша, 1985), Palm Beach International Competition (САЩ, 1990), Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997). Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Националния Шопенов Институт във Варшава с ”Grand Prix du Disque Chopin”. Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос на Фондация Аполония и е член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо, Испания. През 2011 е награден от Министерството на културата на Република Полша с медал „ГЛОРИА АРТИС“ за особени заслуги към популяризирането на полската музика по света. Носител е на званията – „Музикант на годината“, „Златно перо“, голямата награда на град Варна. От 2013 година преподава в Нов български университет, където е почетен професор.

Билети за концерта на 18 ноември 2015 в зала “България” от 19.30 часа можете да закупите от касата на “КАНТУС ФИРМУС” в зала България и онлайн на адрес www.Ticketsbg.com. Посетете и Фейсбук страницата на събитието - ТУК.

Аудио

 

Коментари по темата

comments powered by Disqus

Последни новини