< ОбратноНовини

Лондон проучва изграждането на нова концертна зала

Британската столица проучва възможността за строежа на нова голяма концертна зала, която да приюти Лондонския симфоничен оркестър, чието седалище в момента е в Барбикан център. Това съобщи говорител на общинските власти в Лондон, цитиран от информационна агенция ЕФЕ. Засега проучванията по проекта продължават, но сериозната подкрепа за тях бе заявена от кмета на града Борис Джонсън, както и от финансовия министър на Великобритания Джордж Озбърн.

Желанието за строителството на нова концертна зала бе изразено от настоящия артистичен директор на Берлинската филхармония сър Саймън Ратъл. Неотдавна именитият диригент сподели пред световните медии, че новият музикален салон ще гарантира завръщането му във Великобритания, където той ще се ангажира с ръководството на Лондонския симфоничен оркестър. В интервю за британския вестник „Гардиън” 60-годишният маестро обясни, че „каквото и да се случи, Лондон заслужава толкова добра концертна зала, колкото са и неговите оркестри”. Припомняме ви, че през 2002г. сър Ратъл пое ръководния пост в Берлинската филхармония, след като 18 години бе начело на Симфоничния оркестър на Бирмингам, чиято „Симфонична зала” се счита за най-доброто пространство за изпълнение на класическа музика във Великобритания.

Вероятно новата концертна зала в британската столица ще бъде построена в лондонското Сити – финансовия център на града. Общината предвижда да изгради място не само за концерти с класическа музика, но и за образователни дейности. Пред британския ежедневник „Телеграф” Озбърн поясни, че новият музикален комплекс ще привлече към града „известни музиканти” и ще донесе „икономически и образователни ползи”. По думите му, „Лондон се изправя пред различни културни ценности. Затова работим над дългосрочен икономически план за града, с който да подобрим атмосферата”. Озбърн допълва, че е провел разговор със сър Саймън Ратъл, като двамата са очертали „огромните артистични, образователни и финансови възможности, за които ще допринесе новата концертна зала не само за Лондон, но и за Великобритания”.

От своя страна, Борис Джонсън потвърждава, че „проучването за осъществяване на проекта ще разкрие потенциала за изграждането на такъв културен институт”. Градоначалникът посочва, че и други музиканти и личности от арт средите са се присъединили към мнението на сър Ратъл.

 

Коментари по темата

comments powered by Disqus

Последни новини